Material & skötselråd

Plexiglas
Våra namnsmycken är tillverkade i plexi, akrylplast. Eftersom plexi är ett plastmaterial innebär det att ett smycke tillverkat i plexi får en väldigt lätt vikt. Plexi är ett underbart material som varken missfärgas eller rostar. Plexi är ett perfekt material för dig som är nickelallergiker.

Plexiglas rengör du enklast med tvål och vatten eller med en mild fönsterputs. Starka medel och parfymer kan dock göra att plexiglaset spricker. Förvara inte ett smycke tillverkat i plexi tillsammans med vassa ting, detta kan repa ditt smycke.

Smycken i plexi kan på kanterna ha spår av laserutskärning.

Silverpläterade

Övriga smycken och smyckesdelar i butiken är silverpläterade och oftast gjorda av koppar i grunden med plätering på ytan. Vilket gör att pläteringen kan nötas ner och metallen lysa igenom.  Materialet är nickelfritt eller nickelgodkänt enl EU.


Lagnövikens smycken håller sig fina längre om du:

- undviker att utsätta ditt smycke för vatten och fukt.
- undviker att utsätta ditt smycke för olika kemikalier, tex parfym, hårspray, bodylotion mm.
- undviker kontakt med annan metall.
- förvarar smycket mörkt och i en lufttät påse när smycket inte används.

Smycken som används dagligen och smycken som hänger direkt mot kroppen påverkas även av kroppens egen värme och fukt vilket kan medföra att pläteringen så småningom missfärgas, bär gärna ditt smycke utanpå kläder för bättre hållbarhet.

Beroende på hur man sköter smycket kan det hålla sig fint i flera år för en del personer men för andra missfärgas det på bara några månader. 

Sterling silver 925 
Smyckesdelar i 925 sterling silver tål både fukt och vatten, men kan börja mökna/oxidera efter ett tag. Detta beror på svavel som finns i luften och i huden. För att undvika detta putsa gärna silverdelarna regelbundet. Detta är ingen orsak till reklamation.

Klassisk koppar 
Koppar är ett underbart och levande material som ändrar färg allt eftersom. Koppar påverkas av luft & fukt, vilket gör att koppar efter ett tag får en annan färg. Detta är fint i sig men går att putsa upp med kopparputs om man så önskar. 

Krom & borstad koppar 
Ljusstakar tillverkade i krom & borstad koppar har ytbehandlats vilket gör att kopparen på dessa ljusstakar får en finish som håller längre. Ytbehandlad koppar kan börja mörkna efter ett tag, framförallt om det utsätts för direkt solljus eller annan värme. Men detta går att putsa bort med kopparputs. 

Lämna ALDRIG din ljusstake obevakad och låt inte barn leka med de brinnande ljusen. Låt INTE ljusen brinna ut helt, utan lämna 1-2 cm kvar av ljuset. Om ljuset brinner ut kan stearin rinna ner i ljusstaken vilken gör den väldigt varm. Detta kan medföra brännskador på hud och möbler. Om stearin rinner ner på ljusstaken kan det bli gröna märken av detta, men det går att ta bort med kopparputs.Miljö & materialval
Jag tycker det är viktigt att tänka på miljön och som designer är jag noga med vilka material som används, Därför vill jag tillägga att akrylplast (plexi) enligt naturskyddsföreningens plastrapport inte är klassats som ett hälsofarligt plastmaterial. Akrylplast skall inte förknippas med PVC. De flesta smyckesdelar som jag använder till smyckena köper jag in från svenska grossister. Detta för att kunna säkerställa att materialen följer svenska kvalitetsmått.

 
www.lagnoviken.com

Ovanstående anses som vanligt slitage och är ingen reklamationsorsak. Ångerrätten gäller ej på smycken som är tillverkade på beställning, dvs namnsmycken där du väljer egen text.